4. syyskuuta 2014

Aikuiskarkotin?

Ravintola asetti pääsykiellon lapsille (Helsingin Sanomat 4.9.2014). Hotellia markkinoidaan ”lapsivapaana”. Häiden kerrotaan olevan K18. Kauppakeskukseen asennetaan teinikarkotin eli laite, joka luo korkeataajuista ääntä, jonka lapsen kehittyvä kuuloaisti kokee epämiellyttävänä. Yleisöosastolla ihmetellään, miksi kärrykansan täytyy päästä bussiin. Lapsiasiavaltuutettu saa napakkaa kansalaispostia, jossa nuorehko isä pitää todella kummallisena, että äidit imettävät julkisilla paikoilla.

Mikä meitä aikuisia vaivaa? Mikäli jotain aikuisväestön ryhmää ryhdyttäisiin rajaamaan yllä olevasti arjestamme pois, ottaisimme nopeasti historian kirjat esille ja kertoisimme ihmisvihamielisyyden synkimmistä hetkistä. Muistuttaisimme toisiamme, ettei veli saa nousta veljeä vastaan, eikä Euroopan pidä hyväksyä kansanmurhia. Marssisimme kaduilla valkoiset liinat ylös kohotettuina, yhtyisimme yhteiseen lauluun vapauden ja ystävyyden puolesta, kynttilät kädessämme. Herkistyisimme oikeassa olemisen ja oikeudenmukaisuuden tunteestamme. Olisimme hyviä, oikealla asialla.

Mutta tänä päivänä, 2014 AD, Suomessa saa suhtautua lapsiin ja nuoriin epämiellyttävinä olioina, jotka häiritsevät aikuisten elämää. Taiteellinen vaikutelma kärsii, kun meidän aikuisten täydellisyyden tavoittelun koreografia-askeleet vaarantuvat vauvan parkaisusta tai imettävästä äidistä.

Ymmärrän hyvin, että me aikuiset - ja etenkin lapsukaisten vanhemmat - tarvitsemme joskus irtiottoa arjesta ja omista mukuloista. On hyvä, että vanhemmat karkaavat hetkeksi ollakseen kahdestaan. Kyllä. Siinä ei ole mitään pahaa tai hävettävää.

Ja ymmärrän sen, että luokanopettaja tai päiväkodin setä varaavat junassa paikan työskentelyhytistä silmät lasittuneina
Suvivirren jälkeen peltomaisemia katsoen kuin paikan leikkivaunun ruuhkaisimmasta päästä.

Mutta sitä en voi hyväksyä, että lapset ja nuoret rajataan pois arjestamme. Kyse on lapsivihamielisestä kulttuurista, jos aikuinen ei siedä lapsia. Lapset ja nuoret oppivat istumaan ravintolan pöydässä, jos tähän annamme mahdollisuuden. Teinejä ei tarvitse karkottaa kauppakeskuksesta, jos pelisäännöt sovitaan yhdessä ja niitä myös valvotaan eli nuorista välitetään.

Sallikaa lasten tulla. Myllynkivi sen kaulaan, joka lasta vahingoittaa. Hyviä ohjeita tänäkin päivänä.

Ja satuitko muuten tietämään, että aikuisten juhlissa on enemmän järjestyshäiriöitä ja huonoa käytöstä kuin nuorten aikuisten - tai jopa itse teinien. Olisiko tilausta aikuiskarkottimelle?

Tuomas Kurttila
Lapsiasiavaltuutettu

Kirjoitus kirjoitettu SLEY ry:n Sanansaattaja-lehteen.

1 kommentti:

  1. Kiitos - hyvä kirjoitus. Juhliin liittyy huomio viimeisen parinkymmenen vuoden aikana tapahtunut muutos toimintakulttuurissa: kun ennen esim. koulun joulujuhlissa vanhemmat pitivät pikkusisarukset vieressään hiljaa tai poistuivat liian tiukan paikan tullen salista, he tulivat samalla välittäneeksi lapsille tärkeää tietoa siitä, miten juhlissa toimitaan. Nykyään sen sijaan joka juhlassa joku pikkutenava kiipeää näyttämölle kesken esityksen. Mietin näitä K18 hääkutsujen lähettäjiä: he varmaankin ajattelevat, etteivät aikuiset voi millään tavoin vaikuttaa lasten käyttäytymiseen. Kyllä voivat - ja lapset oppivat ainoastaan, kun heidät otetaan mukaan häihin ja hautajaisiin, ravintolaan ja illanistujaisiin, joissa oppia saa livenä.

    VastaaPoista